Rodzina ciągle prosi o te kruche rogaliki. Genialny przepis mam z notesu babci
Słodkie co nieco to już tradycja w moim domu. Rodzina najczęściej prosi o kruche rogaliki, którym tak trudno się oprzeć. Powodem jest wyjątkowo delikatne i kruche ciasto. Wnętrze rogalików też jest pyszne. Gęsta marmolada wypełnia kruche ciasto po brzegi. Od lat korzystam z przepisu, który mam z notesu babci.
Gdyby nie ten przepis, to chyba bym nigdy nie piekła kruchych rogalików. Zawsze mi się wydawało, że to trudna sztuka, a ciasto może nie wyjść, takie jak powinno. Jednak doskonale pamiętam smak rogalików z czasu dzieciństwa. Babcia często je piekła, a ja towarzyszyłam jej podczas przygotowywania kruchego ciasta. Niewiele z tego pamiętam, ale przepis z notesu babci sprawia, że piekę pyszne kruche rogaliki.
Jak upiec kruche rogaliki z przepisu babci?
W swoim przepisie babcia zawarła niezwykle dokładne proporcje i wskazówki. Dzięki tej recepturze przygotowanie takiego deseru nie jest wcale trudne. Kruche ciasto jest tu podstawą. Babcia robiła je z dodatkiem smalcu i masła. Tych produktów dawała po 60 g. Proporcją są niezwykle istotne i gwarantują doskonale kruche i delikatne ciasto. Przyda się też śmietana i gęsta marmolada lub konfitura do środka rogalików.
Przepis: Kruche rogaliki
Pyszne rogaliki z przepisu babci. Ta receptura przyda się każdemu łasuchowi.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 123 w każdej porcji
Składniki
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 60 g smalcu
- 60 g masła 82%
- 120 g gęstej śmietany 18%
- szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- gęsta marmolada do nadziewania
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMąkę połącz ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Przesiej ją do miski. Smalec i masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do przesianej mąki. Dołóż gęstą śmietanę. Składniki połącz i szybko zagniataj. Ciasto podziel na 2 części, każdą zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
- Robienie rogalikówNa stolnicę wysyp trochę mąki. Po upływie godziny wyjmij 1 kawałek ciasta z lodówki. Rozwałkuj go na grubość 2-3 mm. Odkrój z każdej strony, by powstał duży prostokąt. Następnie podziel go na trójkąty. Na każdym z dłuższych boków trójkąta ułóż trochę marmolady.
- Pieczenie rogalikówKażdy trójkąt zwiń w rogalik. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wyjmij drugą część ciasta i powtórz czynność. Rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-40 minut.
Kruche rogaliki nie tylko z cukrem pudrem
Po upieczeniu rogaliki warto posypać cukrem pudrem. Kruche i delikatne dosłownie rozpłyną się w ustach. Gęsta marmolada pasuje do tak kruchego ciasta. Rogaliki można również na etapie zawijania ciasta posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać makiem, sezamem lub cukrem gruboziarnistym – tę ostatnią wersję najbardziej kochają dzieci. Wszystkie będą smakować i błyskawicznie znikną ze stołu.